wtorek, 10 kwietnia 2018

Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku

Pasta idealna do kanapek, ale także przepyszna z makaronem czy ryżem, może być także dodana do kaszy.
Jednym słowem pasta do wszystkiego, na śniadanie, obiad i kolację.
Zapach przypomina pachnące latem pomidory z krzaczka, dojrzewające w słońcu.
Rozmarzyłam się i lata mi się zachciało, już coraz bliżej.
Polecam zróbcie sobie pastę z pomidorów i jabłek.
Pasta z jabłka, suszonych pomidorów i maku.


                     Składniki:

  • 2 czubate łyżki maku
  • 1 duże jabłko ok. 200 g
  • 200 g suszonych pomidorów z oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól morska 
  • pieprz czarny


Mak wsypałam na sito, przelałam wrzątkiem i pozostawiłam aż całkiem ociekł.
Umyłam, osuszyłam i posiekałam natkę pietruszki.
Jabłko pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny.
Odcedziłam pomidory od oleju.
Wszystkie składniki przełożyłam do pojemnika blendera i zmiksowałam na gładką pastę.
Na koniec dodałam osączony mak i wymieszałam szpatułką.
Pasta smakuje wybornie ciepła jak i na zimno.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                         "Podróże małe i duże"
Słoneczna łąka
Ponieważ pasta skojarzyła mi się z latem stąd i moje podróże skierowałam na słoneczną łąkę.
Uwielbiam lato a Wy?

4 komentarze

  1. Ciągle mnie zadziwia jak łączysz różne składniki o których bym nie pomyślała:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo lubię eksperymentować i łaczyć składniki które nie powinny do siebie pasować, wychodzą pyszne dania.

      Usuń
  2. Ciekawe i oryginalne połączenie. Chętnie bym spróbował takiej pasty :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger