Ma piękny kolor, ma mnóstwo dobrych dla organizmu rzeczy i jest przepyszny a wężymord pieczony ma mnóstwo witamin i warto go zajadać częściej bo trochę niesłusznie zapomnieliśmy o nim a jest smakowity.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pałki kurczaka w kurkumowej skórce z pieczonym wężymordem.
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 1 łyżka kurkumy
- 2 łyżki przyprawy chili con carne
- 2 łyżki oleju
- 500 g skorzonery
- wiórki masła
- 2 łyżki octu jabłkowego
- sól morska
- pieprz czarny
Najpierw obrałam wężymord.
Ponieważ jego soki w postaci mleczka brudzą ręce warto założyć rękawiczki.
Obrałam warzywo i zanurzyłam w zimnej wodzie z octem, dzięki temu skorzonera nie ściemnieje.
Pałki kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką chili con carne i kurkumy.
W skład mieszanki wchodzą: chili, papryka, kmin rzymski, oregano, czosnek, pieprz i pieprz cayenne.
Naczynie do zapiekania skropiłam olejem, ułożyłam pałki, znowu skropiłam olejem.
Naczynie nakryłam folią aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, po czym zdjęłam folię i dopiekałam jeszcze 15 minut.
Wężymord wyjęłam z wody, osuszyłam, ułożyłam na blaszce, posypałam solą i wiórami masła i piekłam razem z kurczakiem.
Podawałam pałki z pieczonym wężymordem.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka |
2 komentarze
Mniam jakie pyszności
OdpowiedzUsuńZapraszam na ucztę.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.