wtorek, 3 kwietnia 2018

Pałki kurczaka w kurkumowej skórce z pieczonym wężymordem

Aromatyczny kurczak dziś na stole.
Ma piękny kolor, ma mnóstwo dobrych dla organizmu rzeczy i jest przepyszny a wężymord pieczony ma mnóstwo witamin i warto go zajadać częściej bo trochę niesłusznie zapomnieliśmy o nim a jest smakowity.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Pałki kurczaka w kurkumowej skórce z pieczonym wężymordem.


             Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka
  • 1 łyżka kurkumy
  • 2 łyżki przyprawy chili con carne
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g skorzonery
  • wiórki masła
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska
  • pieprz czarny

Najpierw obrałam wężymord.
Ponieważ jego soki w postaci mleczka brudzą ręce warto założyć rękawiczki.
Obrałam warzywo i zanurzyłam w zimnej wodzie z octem, dzięki temu skorzonera nie ściemnieje.
Pałki kurczaka umyłam, osuszyłam i natarłam mieszanką chili con carne i kurkumy.
W skład mieszanki wchodzą: chili, papryka, kmin rzymski, oregano, czosnek, pieprz i pieprz cayenne.
Naczynie do zapiekania skropiłam olejem, ułożyłam pałki, znowu skropiłam olejem.
Naczynie nakryłam folią aluminiową i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut, po czym zdjęłam folię i dopiekałam jeszcze 15 minut.
Wężymord wyjęłam z wody, osuszyłam, ułożyłam na blaszce, posypałam solą i wiórami masła i piekłam razem z kurczakiem.
Podawałam pałki z pieczonym wężymordem.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger