Ja zakisiłam kapustę przed świętami a teraz ją zajadam, jest pyszna.
Kapusta kiszona z czosnkiem niedźwiedzim i koprem włoskim.
Składniki:
- 1000 g kapusty białej - jedna średnia główka
- 20 g niejodowanej soli
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka ziaren kopru włoskiego
Przygotowanie:
- Kapustę obrałam z wierzchnich, nieładnych liści a resztę poszatkowałam drobno.
- Ja wolę drobno pokrojoną kapustę ale wystarczy pokroić tak jak lubicie.
- Do kapusty dodałam sól, wgniatając ją w kapustę, odstawiłam na 2 godziny aby puściła sok.
- Potem do kapusty dodałam koper i czosnek, wymieszałam.
- Słoiki umyłam, wyparzyłam i przełożyłam do nich kapustę.
- Ugniatając pałką każdą warstwę aby nie było pęcherzyków powietrza w kapuście.
- W słoiku nie może być więcej kapusty niż do 3/4 wysokości, bo gazy nie będą miały dokąd się ulatniać.
Słoiki nie mogą być szczelnie zakręcone aby powstający z fermentacji gaz miał się gdzie ulotnić.
Po 2 dniach na kapuście utworzy się piana, wystarczy ją zebrać.
Po 5 dniach już można próbować, a po 7 zajadać.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Żonkile |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.