I ledwo rozpakowałam paczuszkę zabrałam się do zrobienia napoju który ma właściwości probiotyczne.
Właściwości leczniczych nie udowodniono naukowo, natomiast uchodzi on za niezwykle skuteczny probiotyk.
Kryształki japońskie to kultury dobroczynnych bakterii i drożdży.
Właściwości i zastosowanie kefiru wodnego są szerokie, jednak najczęściej stosuje się go przy dolegliwościach układu pokarmowo - jelitowego.
Kefir wodny to napój sporządzony z wody, cukru i ziaren kefiru wodnego, które są symbiotyczną społecznością bakterii i drożdży - SCOBY - Symbiotic Cultures of Bacteria and Yeast.
Kefir wodny należy do grup napojów fermentowanych, które wywierają pozytywny wpływ na nasz układ trawienny.
Zawiera cukry, alkohol i witaminy z grupy "B" pozwala to zwiększać odporność organizmu.
Probiotyki to żywe bakterie które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, hamują rozrost niektórych patogenów.
Kefir wodny zatem będzie idealnym probiotykiem przy antybiotykoterapii, po biegunkach.
Nie wszyscy jednak mogą pić kefir wodny.
Osoby z niedoborami odporności, osoby starsze, osoby z nowotworami, zakażone wirusem HIV, osoby zmagające się z grzybicą, osoby chore na cukrzycę oraz dzieci.
Notabene kryształki japońskie pochodzą z Meksyku.
Więcej informacji na poradnikzdrowie.pl
Kefir wodny - napój probiotyczny z kryształków japońskich.
Składniki:
- 4 litry twardej wody, aby pobudzić rozwój SCOBY , wody filtrowane spowalniają rozwój kryształków
- 2 szklanki cukru
- ziarna kefiru wodnego inaczej kryształków japońskich 1 łyżka na litr wody
- świeże lub suszone owoce
Ziarna kefiru wodnego potrafią sfermentować każdy rodzaj cukru, a także miód, syrop klonowy, syrop z agawy, syrop ryżowy lub słód jęczmienny.
Stewia, ksylitol czy erytrol nie zawierające węglowodanów nie nadają się do zrobienia napoju.
W szklanym dużym słoju wymieszałam wodę z cukrem.
Po pierwszej fermentacji napój jest bardzo słodki ale jeśli poddamy go drugiej fermentacji cukier zostanie sfermentowany i napój ma lekko orzeźwiający smak owoców które dodamy.
Do słoja dodałam ziarna kefiru, przepłukane zimną wodą na plastikowym sicie.
Ziarna przekładałam do słoja plastikową łyżeczką, nie można używać metalowych i drewnianych naczyń i sztućców, bo wchodzą z nimi w reakcję.
Do słoja dodałam także 6 rodzynków.
Nakryłam słój gazą i odstawiłam na 2 - 3 dni.
Słój można tylko przykryć gazą albo zakręcić nakrętką, i tak, i tak jest dobrze.
Odcedziłam ziarna kefiru od napoju i wlałam go ponownie do słoja.
Można napój wypić już teraz ale zdrowszy będzie napój po drugiej fermentacji.
Kryształki przepłukałam i ponownie zalałam wodą z cukrem aby rozpocząć proces od nowa.
Natomiast napój z odcedzenia wlałam ponownie do słoja jak już pisałam, dodałam do niego pokrojone w słupki jabłko wraz ze skórką i pozostawiłam na kolejne 3 dni na drugą fermentację.
Napój stanie się lekko musujący a cukier pozostały w napoju to 3 %.
Napój jest orzeźwiający i można go już popijać.
W temperaturze pokojowej ziarna kefirowe należy karmić co 2 dni, w chłodzie co 3 dni.
Bez karmienia kryształki umrą, a same ziarna sfermentują.
Można ziarenka ususzyć na słońcu lub w suszarce albo zamrozić, wtedy należy je przepłukać, osuszyć chusteczka higieniczną i włożyć do małego słoika lub pojemnika.
Można je wtedy długo przechowywać, nawet do kilku miesięcy.
Kefir można nabyć na allegro albo tak jak ja pozyskać od znajomego.
Na zdrowie!
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Białe nocą |
3 komentarze
Chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńZnam, rośnie jak na drożdżach :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak mówisz i jest super.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.