Dziś na stole pyszny obiad z kaszą gryczaną niepaloną.
Dziś na stole danie godne mistrzów, pyszne i sycące.
Polecam gorąco.
Gulasz z jelenia z dynią i pieczarkami.
Składniki:
Marynata:
- 500 g udźca z jelenia
- 50 ml ginu
- 1 łyżeczka przyprawy do dziczyzny
- 4 ziarenka jałowca
- 1 łyżeczka suchego rozmarynu
Gulasz:
- olej do smażenia
- 550 g obranej dyni
- 10 średnich pieczarek
- 4 - 5 śliwek z octu
- 1 duża cebula
- 250 ml bulionu warzywnego
- sól morska
- pieprz czarny świeżo mielony
- kasza gryczana niepalona do podania
Do miski wlałam gin, wsypałam przyprawę do dziczyzny, dodałam rozgniecione ziarenka jałowca i igiełki rozmarynu, wymieszałam.
Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do marynaty.
Pozostawiłam na 6 - 8 godzin w lodówce.
Potem wyjęłam z marynaty, podsmażyłam na oleju.
Dodałam pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone na ćwiartki pieczarki, podsmażyłam i wlałam bulion.
Dusiłam 50 minut, po czym dodałam pokrojoną w kostkę dynię i gotowałam jeszcze 10 minut.
Doprawiłam do smaku solą i pieprzem.
Podałam z kaszą gryczaną niepaloną.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Nazwa tego kwiatu - Starzec |
2 komentarze
Jeleń to już wykwintne danie :o
OdpowiedzUsuńI pyszne, delikatne mięso, polecam spróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.