Ja użyłam buraka czerwonego a deser jest przepyszny, polecam.
A zapomniałam dodać że można go zajadać bez wyrzutów sumienia o wagę, jest całkiem dietetyczny.
Deser buraczano - truskawkowy.
Składniki:
- 100 g mrożonych truskawek
- 80 g suszonych daktyli
- 120 g komosy ryżowej - quinoa
- 1 nieduży upieczony burak ulubionego koloru
- 30 g wiórków kokosowych
- 1/2 oleju kokosowego
Daktyle namoczyłam w gorącej wodzie na 30 minut, potem odcedziłam i wystudziłam.
Buraka piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 minut, można ugotować buraka na parze, potem go wystudziłam i obrałam ze skórki.
Komosę ryżową ugotowałam w wodzie do miękkości, wystudziłam.
Wyjęłam z zamrażarki mrożone truskawki, włożyłam do misy blendera.
Dodałam do truskawek pokrojonego buraka, ugotowaną komosę, odcedzone daktyle, wiórki kokosowe i olej kokosowy zmiksowałam na jednolitą masę.
Podawałam w pucharkach z mrożonymi truskawkami.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Letnie klimaty |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.