W środku kiszony czosnek, kwaskowy z mnóstwem kwasu mlekowego w sobie, potrzebują go nasze jelita, no w postaci kiszonek.
Polecam upieczcie sobie taki pyszny chlebek.
Użyłam tutaj zakwasu pszennego na mące jasnej pszennej T 650.
Chleb pszenny z czosnkiem kiszonym.
Składniki:
- 110 g zakwasu pszennego czynnego na mące pszennej T 650
- 200 g wody
- 10 g soli
- 1/2 szklanki kiszonego czosnku
- 200 g mąki pszennej T 650
- 100 g mąki pszennej graham T 1850
Przygotowanie:
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
- Do pojemnika z pokrywką wlałam zakwas, dodałam wodę i sól i wymieszałam.
- Teraz dodałam obie mąki i wymieszałam, na koniec dodałam czosnek i zagniatałam aż ciasto wchłonęło czosnek.
- Pojemnik przykryłam pokrywką i pozostawiłam do wstępnego wyrastania na 2 godziny.
- W tym czasie składałam ciasto czyli rozciągałam i składałam jak kopertę na cztery strony świata, 4 razy co 15 minut i 2 razy co 30 minut.
- Po 2 godzinach wstawiłam pojemnik do lodówki na ok. 16 godzin, sami możecie sobie to regulować w zależności od wolnego czasu.
- Po tym czasie wyjęłam z lodówki i ciasto ogrzewało się 30 minut. Uformowałam bochenek, włożyłam do koszyka wysypanego mąką ryżową i tak chleb rósł 2 godziny.
- Piekarnik nagrzałam wraz z garnkiem żeliwnym do 250 C z opcją grzania góra/dół.
- Jak chleb wyrósł przełożyłam go na papier do pieczenia, spryskałam wodą i włożyłam do gorącego garnka.
- Piekłam chleb 30 minut, po czym zdjęłam pokrywkę, zmniejszyłam temperaturę do 220 C i dopiekałam kolejne 15 minut.
- Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Dolina Rospudy - Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.