„Chef. Historia Michela Morana” to spisana przez Pawła Lorocha biografia Michela Morana - człowieka doświadczonego, ciepłego, radosnego, zawsze uśmiechniętego i pełnego pasji.
Michel Moran znany jest jako mistrz kuchni, restaurator i gwiazda popularnych programów kulinarnych: MasterChef, Doradca Smaku.
Jednak mało kto wie, jak fascynującą przeszedł drogę, by znaleźć się na szczycie.
Michel Moran – francuz hiszpańskiego pochodzenia, jedna z najciekawszych postaci i wyrazistych osobowości współczesnej polskiej gastronomii.
Od kilkunastu lat prowadzi z żoną Haliną znaną i cenioną restaurację w centrum Warszawy – Bistro de Paris.
Jest ekscentrycznym i wiecznie uśmiechniętym jurorem w programach kulinarnych stacji TVN.
Bardzo lubię Michela choć nie znam go osobiście, ma w sobie coś takiego jako człowiek, że da się go lubić.
Pierwszy raz usłyszałam o chefie podczas pierwszej edycji MasterChefa i od tej pory zaintrygowała mnie jego postać i tak czasami wykorzystuję jego przepisy z programu Doradca Smaku a teraz także skorzystam z przepisów które są w książce.
Nie każdy wie ile kosztowało Michela dotarcie do miejsca w jakim się obecnie znajduje, tutaj opowiada sam o wszystkim, po raz pierwszy, tak szczerze i szczegółowo.
Czasami o rzeczach i sprawach o których nie chce się mówić, a wręcz ukrywa się je np. o nadmiernym piciu i hulaszczym trybie życia.
Opowiada o swoim dzieciństwie, szkołach, nauce w restauracjach we Francji, Szwajcarii, Hiszpanii.
Jego obecna partnerka Halina, okazała się miłością życia i choć z poprzednimi partnerkami ma trójkę dzieci to Halina uczestniczyła w ich wychowaniu.
Zakupiony domek w Hiszpanii pozwala rodzinie odpocząć po trudach dnia codziennego gdzie co roku wyjeżdżają na urlop, odpoczywają.
Halina dba aby interes się kręcił ale i na odpoczynek czas musi być, tu w Polsce rzadko mogą sobie na niego pozwolić.
Nie oceniajmy człowieka póki nie poznamy jego historii, przyglądajmy się, obserwujmy.
Za każdym stoi jego historia i warto ją poznać.Jaką drogę przeszedł Michel?
Co i kto miał decydujący wpływ na jego życie?
Jaką ma opinię o polskich kulinariach?
Czy każdy może być kucharzem?
Jak zostać Chefem?
Jak ważna w życiu jest rodzina i miłość?
O tym wszystkim Michel Moran opowiada po raz pierwszy tak szczerze i szczegółowo dziennikarzowi Pawłowi Lorochowi.
Zapraszam do lektury.
Potem opowiedzcie o swoich wrażeniach.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.