piątek, 13 kwietnia 2018

Bułki z fetą, oliwkami i ziołami - greckie śniadanie

Idealne bułki na śniadanie, obiad czy kolację a i na drugie śniadanie do pracy czy szkoły będą znakomite.
Połączenie ziół, fety, prażonej cebuli i oliwek to barwy rodem z Grecji, smaczne i pachnące.
Bułki idealne, polecam do wypróbowania.
Bułki z fetą, oliwkami i ziołami - greckie śniadanie.


              Składniki: 12 sztuk
                    Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 3 żółtka
  • 100 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżeczki soli

                     Farsz:

  • 270 g sera typu feta lub sera feta
  • 150 g białej i czerwonej cebuli
  • 3 łyżki oleju
  • 1,5 łyżki ziół prowansalskich lub mieszanki oregano i tymianku
  • garść oliwek kalamata

                               Dodatkowo:

  • 1 białko


Cebulę pokroiłam w półplasterki i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
Dodałam szczyptę soli i połowę ziół, wymieszałam.
Do miski wlałam 1/4 szklanki letniego mleka, dodałam pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i wymieszałam.
Odstawiłam miskę z drożdżami, przykryłam ściereczką, odstawiłam do podwojenia objętości na ok. 15 minut.
Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam resztę letniego mleka, dodałam także zaczyn drożdżowy, żółtka, roztopione masło i sól, wyrabiałam mieszadłem hakowym aż ciasto stało się elastyczne, jakieś 10 minut na 2 biegu.
Ręcznie może trwać to dłużej.
Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na oprószony mąką blat i lekko zagniotłam ciasto.
Podzieliłam ciasto na 12 części i z każdej części uformowałam kulę którą potem spłaszczałam na kształt placka o średnicy 10 - 12 cm.
Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie bo dużo urosną.
Nakryłam bułki na blaszce ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po wyrośnięciu w każdej bułce robiłam wgłębienie szklanką, zostawiając brzegi ok. 1,5 cm.

W zagłębienia włożyłam cebulkę, pokrojone oliwki, pokruszoną fetę i posypałam ziołami.

Białko roztrzepałam widelcem i posmarowałam boki bułek.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Smacznego.
Źródło.
                                        "Podróże małe i duże"
Mazurek w trakcie posiłku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger