Połączenie ziół, fety, prażonej cebuli i oliwek to barwy rodem z Grecji, smaczne i pachnące.
Bułki idealne, polecam do wypróbowania.
Bułki z fetą, oliwkami i ziołami - greckie śniadanie.
Składniki: 12 sztuk
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 żółtka
- 100 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki soli
Farsz:
- 270 g sera typu feta lub sera feta
- 150 g białej i czerwonej cebuli
- 3 łyżki oleju
- 1,5 łyżki ziół prowansalskich lub mieszanki oregano i tymianku
- garść oliwek kalamata
Dodatkowo:
- 1 białko
Cebulę pokroiłam w półplasterki i podsmażyłam na rozgrzanym oleju.
Dodałam szczyptę soli i połowę ziół, wymieszałam.
Do miski wlałam 1/4 szklanki letniego mleka, dodałam pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki i wymieszałam.
Odstawiłam miskę z drożdżami, przykryłam ściereczką, odstawiłam do podwojenia objętości na ok. 15 minut.
Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam resztę letniego mleka, dodałam także zaczyn drożdżowy, żółtka, roztopione masło i sól, wyrabiałam mieszadłem hakowym aż ciasto stało się elastyczne, jakieś 10 minut na 2 biegu.
Ręcznie może trwać to dłużej.
Miskę z wyrobionym ciastem nakryłam ściereczką i odstawiłam do podwojenia objętości na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na oprószony mąką blat i lekko zagniotłam ciasto.
Podzieliłam ciasto na 12 części i z każdej części uformowałam kulę którą potem spłaszczałam na kształt placka o średnicy 10 - 12 cm.
Ułożyłam bułki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie bo dużo urosną.
Nakryłam bułki na blaszce ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Po wyrośnięciu w każdej bułce robiłam wgłębienie szklanką, zostawiając brzegi ok. 1,5 cm.
W zagłębienia włożyłam cebulkę, pokrojone oliwki, pokruszoną fetę i posypałam ziołami.
Białko roztrzepałam widelcem i posmarowałam boki bułek.
Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 20 - 25 minut.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Mazurek w trakcie posiłku |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.