Są pyszne, bardzo delikatne, rozpływają się wprost w buzi, polecam sobie takie zrobić.
Szybko się je zagniata, nie należy dodawać więcej mąki niż w przepisie bo będą twarde.
Zapraszam na pyszne kopytka, podałam je z gulaszem z indyka.
Bazyliowe kopytka z płaskurką.
Składniki:
- 400 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
- 1 jajo
- 1 pęczek bazylii
- sól morska
- ok. 1 szklanki bio mąki z płaskurki + do podsypania
Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej, wystudziłam i przecisnęłam przez praskę.
Do zimnych ziemniaków dodałam jajo, posiekaną bazylię - same listki - oraz mąkę, szczyptę soli.
Szybko zagniotłam zwarte ciasto.
Jeśli będzie się lepić podsypcie mąką ale nie za dużo bo będą twarde.
Z ciasta uformowałam wałek i pokroiłam go na kluseczki, jak kopytka.
Gotowałam porcjami w dużej ilości osolonej wody minutę od momentu wypłynięcia.
Podałam z gulaszem z indyka.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Nad jeziorem Białym |
2 komentarze
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis, wyglądają bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPolecam gorąco, to pyszny i pożywny obiad.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.