Ależ on pachnie pięknie, uwielbiam aromatyczne chleby.
Ten pieczony w garnku żeliwnym jak w małym piecu chlebowym ma chrupiąca skórkę i pyszny miękisz.
Polecam gorąco do upieczenia.
Chleb jest na drożdżach więc wyrasta dość szybko i nie trzeba długo czekać jak na chleb na zakwasie.
Chleb orkiszowy z anyżową nutą.
Ten pieczony w garnku żeliwnym jak w małym piecu chlebowym ma chrupiąca skórkę i pyszny miękisz.
Polecam gorąco do upieczenia.
Chleb jest na drożdżach więc wyrasta dość szybko i nie trzeba długo czekać jak na chleb na zakwasie.
Chleb orkiszowy z anyżową nutą.
Składniki:
- 400 g mąki orkiszowej T 700
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżeczki anyżu w ziarnkach - nie pomylić z gwiazdkami
- 250 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
Smacznego.
Źródło.
- Do miski wsypałam mąkę, sól, drożdże i anyż, wymieszałam.
- Dodałam teraz miód i wlewałam po trochu wodę, mieszając.
- Zagniotłam ciasto, ugniatając je aż zaczęło odchodzić od rąk.
- Potem zagniatałam jeszcze 5 minut.
- Z ciasta uformowałam bochenek.
- Ściereczkę posypałam mąką, ułożyłam na niej chleb, nakryłam rogami ściereczki i odstawiłam na około 2 godziny do wyrastania.
- Garnek żeliwny włożyłam do piekarnika i nagrzałam go do 250 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upływie 2 godzin zsunęłam bochen na wycięty kawałek papieru do pieczenia aby przenieść go potem bezpiecznie do gorącego garnka i nie poparzyć się.
- Tak więc włożyłam chleb na papierze do gorącego garnka, nakryłam pokrywką i piekłam 20 minut, po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 10 minut.
- Potem wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pocztówka z wakacji - Augustów |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.