niedziela, 15 kwietnia 2018

Anyżowy chleb orkiszowy z garnka żeliwnego

Ależ on pachnie pięknie, uwielbiam aromatyczne chleby.
Ten pieczony w garnku żeliwnym jak w małym piecu chlebowym ma chrupiąca skórkę i pyszny miękisz.
Polecam gorąco do upieczenia.
Chleb jest na drożdżach więc wyrasta dość szybko i nie trzeba długo czekać jak na chleb na zakwasie.
Chleb orkiszowy z anyżową nutą.



Składniki:
  • 400 g mąki orkiszowej T 700
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki anyżu w ziarnkach - nie pomylić z gwiazdkami
  • 250 ml ciepłej wody


Przygotowanie:
  • Do miski wsypałam mąkę, sól, drożdże i anyż, wymieszałam.
  • Dodałam teraz miód i wlewałam po trochu wodę, mieszając.
  • Zagniotłam ciasto, ugniatając je aż zaczęło odchodzić od rąk.
  • Potem zagniatałam jeszcze 5 minut.
  • Z ciasta uformowałam bochenek.
  • Ściereczkę posypałam mąką, ułożyłam na niej chleb, nakryłam rogami ściereczki i odstawiłam na około 2 godziny do wyrastania.
  • Garnek żeliwny włożyłam do piekarnika i nagrzałam go do 250 C z opcją grzania góra/dół.
  • Po upływie 2 godzin zsunęłam bochen na wycięty kawałek papieru do pieczenia aby przenieść go potem bezpiecznie do gorącego garnka i nie poparzyć się.
  • Tak więc włożyłam chleb na papierze do gorącego garnka, nakryłam pokrywką i piekłam 20 minut, po czym zdjęłam pokrywkę i piekłam jeszcze 10 minut.
  • Potem wyjęłam chleb z garnka i studziłam na kratce.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pocztówka z wakacji - Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger