Tam gdzie są kiszonki musi być zdrowo a jak jest to jeszcze kimchi to musi być bardzo zdrowo.
Zupa z kimchi czyli kimchi guk to jedna z najczęściej przygotowywanych zup w koreańskich domach.
Jak zrobić kimchi znajdziecie pod linkiem.
Polecam do przygotowania.
Zupa z kimchi.
- 1 duża cebula
- olej do smażenia
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/2 - 1 łyżeczki cukru trzcinowego
- 800 g kimchi czyli ok. 4 szklanek
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 250 g tofu - ja nie miałam i dodałam:
- 6 ziemniaków fioletowych
- prażony sezam do podania
- olej sezamowy do podania
- świeżo posiekany szczypior do podania
- Cebulę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju na złoty kolor.
- Następnie do garnka włożyłam koncentrat pomidorowy, cukier i smażyłam jakieś 2 - 3 minuty.
- Po tym czasie wlałam do garnka kimchi i bulion, i gotowałam 10 minut.
- Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie w mundurkach, obrałam, pokroiłam w mniejsze kawałki.
- Uprażyłam na suchej patelni sezam.
- Na talerz wlałam porcje zupy, włożyłam porcje ziemniaków, posypałam sezamem, miałam czarny i biały, skropiłam olejem sezamowym i posypałam także pokrojonym na kawałki szczypiorem.
- Jeśli użyjecie tofu to trzeba go pokroić na kawałki i wymieszać z zupą.
- W zależności od tego jaki smak ma kimchi tak smakuje zupa i albo smak zupy jest wystarczający albo trzeba doprawić solą lub cukrem.
Przepis kuchni koreańskiej.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pełnia z 02.01.2018 r |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.