Zupa jest pyszna, aromatyczna i pożywna, zachęcam do spróbowania, mnie zauroczyła.
Zupa grzybowa z pulpecikami.
- 100 g suszonych podgrzybków
- 2000 ml wody
- 2 łyżki domowej jarzynki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- mały seler
- kawałek pora
- 4 ziarnka ziela angielskiego
- 4 ziarnka pieprzu czarnego
- 2 liście laurowe
- 250 ml kwaśnej śmietany 30 %
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 1 posiekana szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajo
- sól morska
- biały pieprz
Przygotowanie zupy:
- Grzyby przepłukałam i namoczyłam w 2 litrach zimnej wody.
- Moczyłam grzyby całą noc.
- Następnego dnia umyłam i obrałam warzywa, włożyłam do garnka z grzybami, dodałam jarzynkę, ziele angielskie, pieprz i listki laurowe i gotowałam 30 minut.
- Po tym czasie śmietanę kwaśną wymieszałam z mąką, zahartowałam gorącą zupą, wlałam do garnka i mieszając zagotowałam.
- Teraz czas na pulpety.
- Mięso wymieszałam w misce z posiekaną szalotką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajem, solą i pieprzem białym.
- Wyrabiałam ręką tak długo aż mięso zaczęło kleić się do dłoni.
- Wówczas maczając dłonie w zimnej wodzie zrobiłam pulpety.
- Do gotującej się zupy włożyłam pulpety i na maleńkim ogniu gotowałam 5 - 6 minut jeśli pulpety małe jak orzech włoski.
- Na talerzu pełen mix: kapelusze grzybów, pulpety, pokrojone w słupki marchewki i natka do dekoracji.
- Zachęcam do gotowania.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Palmiarnia Łódź - wystawa storczyków |
2 komentarze
Bardzo ciekawy przepis na pewno wart wypróbowania. Kupuję dzisiaj składniki i zabieram sie za gotowanie!
OdpowiedzUsuńNapisz jak smakowała?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.