Zdrowe bo zakwas pszenny a mąka orkiszowa więc polecam gorąco.
Można je zajadać jak chleb do kanapek lub z sałatką, sosem na ostro, jak tam uważacie.
Zakwasowe chlebki orkiszowe.
Składniki:
- 1 szklanka płynnego zakwasu pszennego
- 1 jajo
- 1/2 łyżeczki soli ziołowej
- 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
- 1 łyżeczka sody
Do miski wlałam zakwas, dodałam jajo, sól ziołową i wymieszałam.
Potem dodałam mąką i sodę, wymieszałam.
Odstawiłam na 5 minut i uwaga! ciasto zaczyna rosnąć.
Wtedy nakładałam na suchą patelnię porcje ciasta i smażyłam po obu stronach na złoty kolor.
Podałam jak widać na zdjęciach z kabanosami, pomidorkami i kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
"Miś Uszatek" |
2 komentarze
Ostatnio zaczynam się przerzucać na pieczywo domowe... To kupne przestaje mi odpowiadać mimo, że staram się wybierać ciemne... Dziś w planach mam bułeczki z dynią, zobaczymy co mi wyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńBędą piękne i smakowite, bo domowe. Pozdrawiam Natalio.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.