poniedziałek, 12 marca 2018

Zakwasowe chlebki orkiszowe

Macie nadmiar zakwasu? no to super, zrobimy zakwasowe chlebki z patelni.
Zdrowe bo zakwas pszenny a mąka orkiszowa więc polecam gorąco.
Można je zajadać jak chleb do kanapek lub z sałatką, sosem na ostro, jak tam uważacie.
Zakwasowe chlebki orkiszowe.


                   Składniki:

  • 1 szklanka płynnego zakwasu pszennego
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki soli ziołowej
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 łyżeczka sody

Do miski wlałam zakwas, dodałam jajo, sól ziołową i wymieszałam.
Potem dodałam mąką i sodę, wymieszałam.
Odstawiłam na 5 minut i uwaga! ciasto zaczyna rosnąć.
Wtedy nakładałam na suchą patelnię porcje ciasta i smażyłam po obu stronach na złoty kolor.
Podałam jak widać na zdjęciach z kabanosami, pomidorkami i kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
"Miś Uszatek"
O "Misiu Uszatku" i innych bajkach kręconych w Łodzi dużo ciekawostek można dowiedzieć się w Muzeum Kinematografii w Łodzi.

2 komentarze

  1. Ostatnio zaczynam się przerzucać na pieczywo domowe... To kupne przestaje mi odpowiadać mimo, że staram się wybierać ciemne... Dziś w planach mam bułeczki z dynią, zobaczymy co mi wyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger