Śniadanie na Dzień Kobiet niech będzie pyszne i zdrowe zarazem.
Polecam te gofry orkiszowe bo nie dość że pyszne to i zdrowe są.
Salsa z pomidorów sprawia że mają jedyny i niepowtarzalny smak.
Na zdrowie wszystkim Paniom i Panom.
Wytrawne gofry orkiszowe z salsą z pomidorów.
Składniki: 5 gofrów
Gofry:
- 2 szklanki mąki orkiszowej T 1850
- 2 jaja
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- duża szczypta ostrej papryki
- szczypta przyprawy 4 epices - mieszanka pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
- 2 łyżki oleju
Salsa:
- 2 pomidory
- 10 cm zielonego ogórka
- 1 mała różowa cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól różowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 1/2 strąka pieczonej papryki
- 1/2 pęczka świeżego oregano
- kiełki rzeżuchy
Najpierw przygotowałam ciasto na gofry.
Wymieszałam jaja z mlekiem, potem dodałam sól, przyprawy i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Odstawiłam ciasto na 15 minut.
Wszystkie warzywa umyłam, cebulę obrałam, tak samo czosnek i drobniutko posiekałam.
Pomidora, ogórka, paprykę posiekałam drobno ze skórką, dodałam listki oregano, sól i pieprz, wymieszałam.
Rozgrzałam gofrownicę.
Posmarowałam ją olejem.
Nakładałam porcje ciasta na formę i piekłam wg zaleceń producenta - ja w mojej gofrownicy 7 - 8 minut.
Podałam gofry z salsą, posypane kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia |
3 komentarze
Myślę, że dziś wytestuje to na mojej kobiecie :))
OdpowiedzUsuńMam nadzieję że będzie zadowolona, pozdrawiam Ciebie i Twoja kobietę.
UsuńZapraszam.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.