czwartek, 8 marca 2018

Wytrawne gofry orkiszowe z salsą z pomidorów

Podogadzajmy sobie dziś drogie Panie, Kobiety, Dziewczyny.
Śniadanie na Dzień Kobiet niech będzie pyszne i zdrowe zarazem.
Polecam te gofry orkiszowe bo nie dość że pyszne to i zdrowe są.
Salsa z pomidorów sprawia że mają jedyny i niepowtarzalny smak.
Na zdrowie wszystkim Paniom i Panom.
Wytrawne gofry orkiszowe z salsą z pomidorów.


          Składniki: 5 gofrów
               Gofry:

  • 2 szklanki mąki orkiszowej T 1850
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • duża szczypta ostrej papryki
  • szczypta przyprawy 4 epices - mieszanka pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, goździki
  • 2 łyżki oleju

                Salsa:

  • 2 pomidory
  • 10 cm zielonego ogórka
  • 1 mała różowa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 strąka pieczonej papryki
  • 1/2 pęczka świeżego oregano
  • kiełki rzeżuchy

Najpierw przygotowałam ciasto na gofry.
Wymieszałam jaja z mlekiem, potem dodałam sól, przyprawy i na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Odstawiłam ciasto na 15 minut.
Wszystkie warzywa umyłam, cebulę obrałam, tak samo czosnek i drobniutko posiekałam.
Pomidora, ogórka, paprykę posiekałam drobno ze skórką, dodałam listki oregano, sól i pieprz, wymieszałam.
Rozgrzałam gofrownicę.
Posmarowałam ją olejem.
Nakładałam porcje ciasta na formę i piekłam wg zaleceń producenta - ja w mojej gofrownicy 7 - 8 minut.
Podałam gofry z salsą, posypane kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia
Taki bukiet na Dzień Kobiet, panie która chciałaby dostać?

3 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger