Pracy przy nich nie dużo a jedzenie przednie.
Zanosiłam się już dawno z zamiarem ich zrobienia i zawsze schodziło na dalszy plan bo myślałam ze są pracochłonne, nic bardziej mylnego.
Zabierajcie się za zrobienie tych pysznych placków.
Węgierskie placki drożdżowe - Langosze.
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant
- 1 niepełna szklanka mleka
- 300 g mąki orkiszowej jasnej T 630
- 120 g mąki pszennej T 650
- szczypta soli
- szczypta cukru
- olej do smażenia
- kwaśna śmietana do podania
- ser żółty starty do podania
- Ziemniaki obrałam i ugotowałam w osolonej wodzie, przecisnęłam przez praskę i wystudziłam.
- Mleko wymieszałam z drożdżami, odstawiłam na 10 minut.
- Teraz do mleka dodałam cukier, sól, ziemniaki i obie mąki, zagniotłam ciasto.
- Ciasto włożyłam do oprószonej mąką miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto chwilę zagniatałam i podzieliłam na mniejsze kawałki.
- Z każdego kawałka wałkowałam cienki placek ok. 20 cm średnicy.
- Rozgrzałam olej i na gorący wkładałam placek.
- Zaczynają się robić bąble na plackach.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor,
- osączałam na ręczniku papierowym.
- Podałam polane kwaśną śmietaną i posypane startym żółtym serem.
Przepis kuchni węgierskiej.
"Podróże małe i duże"
Mała modelka - wiewiórka |
4 komentarze
węgrzy przede wszystkim podaja swoje placki omaszczone lejem z czosnkiem to podstawa
OdpowiedzUsuńNie byłam na Węgrzech, znalazłam ten przepis w necie na stronie kuchni węgierskiej. Oczywiście masz rację jeśli znasz ten zwyczaj, piszesz oczywiście o oleju z czosnkiem? bo następnym razem wykorzystam. Dziękuję.
UsuńMoja rodzina uwielbia lagosze, a mąż w szczególności. Robię z dodatkami, klade na wierzch podsmażone pieczarki na to tarty ser żółty i polewam sosem czosnkowym na bazie jogurtu greckiego. Tak najbardziej lubimy. Serdecznie pozdrawiam 😃
OdpowiedzUsuńTo musi być pyszne, dziękuję i pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.