Zróbcie koniecznie jak tylko zakupicie skorzonerę zwaną także wężymordem.
Ja swoją zakupiłam w sieci marketów.
Bardzo zdrowe i niesłusznie zapomniane warzywo, ma mnóstwo witamin i błonnika.
Dla mnie skorzonera smakuje podobnie do szparagów ale to tylko moje zdanie, jest pyszna.
Spróbujcie koniecznie.
Tarta na cieście francuskim ze skorzonerą.
Składniki: forma 22 cm
- 1 opakowanie ciasta francuskiego - 375 g
- 1 różowa cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 1 łyżka tymianku cytrynowego suszonego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 125 g sera żółtego
- 500 g wężymordu - skorzonery
Sos:
- 250 ml śmietany 30 %
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka tymianku suszonego
- sól morska
- pieprz czarny
Cebulę i czosnek drobno posiekałam.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek, dodałam mięso mielone i smażyłam aż mięso zamieniło się w grudki.
Dodałam wówczas sól, pieprz, tymianek cytrynowy i paprykę, wymieszałam.
Śmietanę wymieszałam z przeciśniętym czosnkiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
Skorzonerę obrałam czyli nałożyłam rękawiczki bo mleczko warzywa brudzi na czarno, obrałam obieraczką i umieściłam obrany korzeń w misce z wodą i odrobiną soku z cytryny aby wężymord nie ściemniał.
Z ciasta francuskiego wycięłam koło, wylepiłam spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Z reszty ciasta uformowałam wysoki brzeg, ponakłuwałam ciasto widelcem i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 15 minut.
Ciasto wyjęłam z piekarnika i na spód wyłożyłam mięso a na nim ułożyłam osączony wężymord.
Na warzywo wylałam śmietanę i posypałam startym na tarce serem żółtym.
Ponownie włożyłam tartę do piekarnika na 20 minut aż ładnie się zrumieniła.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
W Łódzkiej Palmiarni |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.