Najpierw marynuje się cebulę w occie a potem dopiero robi się sałatkę.
Myślałam że tak długo marynowana cebula w occie będzie ostra, i bardzo kwaśna a ona jest przepyszna i ma zbilansowane smaki.
Polecam serdecznie do spróbowania.
Sałatka z marynowana cebulą.
Składniki:
- 4 duże cebule czerwone lub różowe
- 1 biała cebula
- 2 jabłka
- 2 ogórki konserwowe
- 200 g szynki
- majonez - 2 - 3 łyżki
- sól morska do smaku
- pieprz
Zalewa:
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka przegotowanej letniej wody
Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki.
Do pojemnika wlałam wodę, ocet i wsypałam cukier, wymieszałam.
Teraz do marynaty włożyłam cebulę i wymieszałam.
Przykryłam pojemnik i na blacie kuchennym zostawiłam go na 24 godziny, kilka razy mieszałam.
Potem odcedziłam cebulę od zalewy, zostawiłam na sicie aby się osuszyła.
Jabłka wraz ze skórką pokroiłam w kostkę, tak samo pokroiłam szynkę i ogórki, włożyłam do miski.
Do miski dodałam też osączoną cebulę, wymieszałam.
Dodałam teraz majonez aby związał składniki, odrobinę soli do smaku i czarny świeżo mielony pieprz, wymieszałam.
Wstawiłam na godzinę do lodówki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Palmiarnia Łódź |
2 komentarze
Marynowanej cebuli chyba jeszcze nigdy nie jadłam :o
OdpowiedzUsuńCzas to nadrobić jest pyszna.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.