Pochodzi z Brazylii i jest bardzo smaczny.
Jest najczęściej wybieranym pożywieniem wśród ludności Afryki.
Nie uczula, nie powoduje żadnych interakcji z żadnym innym produktem, mogą go zajadać bezglutenowcy, weganie i wegetarianie i kto tylko sobie zamarzy.
Nie powinno się go jeść na surowo lecz zawsze po przetworzeniu.
Maniok bogaty jest w witaminy, minerały i węglowodany.
Dziś przedstawiam placki z manioku, pyszne, trochę przypominają nasze ziemniaczane, polecam.
Wydaje mi się że są lżejsze dla brzucha niż ziemniaczane.
Maniokowe placki.
Składniki:
- 1 korzeń manioku
- 1 cebula szalotka
- 1 jajo
- 2 łyżki mąki z ciecierzycy
- sól himalajska
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Smacznego.
Źródło.
- Obrałam maniok ze skóry, normalnie obieraczką.
- W necie znalazłam informacje że ciężko się obiera, to ja trafiłam chyba na egzemplarz który obierał się łatwo.
- W środku nie było także zdrewniałej części o której się naczytałam więc nic nie wycinałam i nie mieliłam.
- Tak więc obrałam, opłukałam korzeń i starłam na tarce o małych oczkach.
- Starłam także na tarce szalotkę.
- Teraz do miski wbiłam jajo, dodałam szczyptę soli i mąkę - ja dałam z ciecierzycy ale dajcie jaką lubicie.
- Wymieszałam wszystko na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzałam olej i łyżką nakładałam porcje masy maniokowej.
- Smażyłam z obu stron na złoty kolor, osączałam na papierowym ręczniku.
- Podałam z sosem jogurtowym.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Modraszka zwyczajna |
2 komentarze
Ostatnio widziałam to coś w sklepie i przyznam się szczerze, że trochę mnie rozśmieszył ten maniok. Nie sądziłam, że można wyczarować z niego placki ;)
OdpowiedzUsuńPlacki, potrawki i mnóstwo innych rzeczy, polecam wypróbować
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.