Przepis z książki "Cała obfitość" Yotama Otolenghi.
Pigwa tak przygotowana jest kremowa, pyszna, rozpływa się w ustach.
Poszetowanie to inaczej powolne gotowanie produktów w wodzie, bulionie czy soku poniżej temperatury wrzenia.
To pyszny i odświętny deser, ja polecam go na święta wielkanocne.
Pigwy poszetowane w soku z granatów.
Składniki:
- 2 duże pigwy
- 800 ml soku z granatów
- 70 g drobnego cukru
- 1 laska wanilii
- paski skórki z 1 dużej pomarańczy
- 50 ml soku z pomarańczy
- 2 gwiazdki anyżu
- 65 g pestek granatu
- 2 łyżki świeżo posiekanej mięty
- 120 g clotted cream - lub kwaśnej gęstej śmietany - ja nie dodałam
Pigwy obrałam ze skórki, wydrążyłam nasiona.
Połowę skórek i nasion wyrzuciłam a resztę zawinęłam w bawełnianą szmatkę.
Pigwy pokroiłam na ósemki, włożyłam je do rondla z grubym dnem.
Zalałam sokiem z granatów, wsypałam cukier, dodałam przekrojoną laskę wanilii, skórkę i sok z pomarańczy oraz gwiazdki anyżu a także owinięte w szmatkę gniazda nasienne pigwy.
Doprowadziłam płyn do wrzenia, zmniejszyłam ogień na minimalny i gotowałam pod przykryciem 20 minut aż pigwy zmiękły.
Pigwy wyjęłam z soku, zwiększyłam ogień i gotowałam sok 20 minut bez przykrycia aż zgęstniał.
Przed podaniem wyjęłam węzełek, wyciskając z niego sok, usunęłam skórkę z pomarańczy, gwiazdki anyżu i laskę wanilii.
Przełożyłam pigwy ponownie do soku i delikatnie podgrzałam.
Przełożyłam pigwy do pucharków, polałam sosem, posypałam pestkami granatu i posypałam posiekaną miętą.
Tutaj można dodać śmietany - ja nie podałam a i tak były pyszne.
Smacznego.
Przepis Yotam Otolenghi.
"Podróże małe i duże"
W noc gdy było zaćmienie księżyca - sierpień 2017 r |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.