Mięso jagnięce ma charakterystyczny smak i nie każdy za nim przepada, natomiast tak przygotowana pieczeń jak dziś podaje, zasmakuje każdemu.
Mięso najpierw trzeba zamarynować aby potem zajadać pyszne, kruche i soczyste.
Zasmakuje gościom ale i domownicy ucieszą swoje podniebienia, polecam.
Jagnięcina pieczona z czosnkiem i rozmarynem.
Składniki:
- ok. 1500 g szynki jagnięcej
- 2 główki czosnku
- gałązki rozmarynu
- sól do smaku
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu
- Jagnięcinę umyłam, osuszyłam.
- Natarłam solą, rozłożyłam rozmaryn i zwinęłam w rulon, związałam sznurkiem aby powstała pieczeń.
- Wstawiłam do lodówki na noc.
- Rano wyjęłam aby się mięso ogrzało a po godzinie, włożyłam do garnka żeliwnego, dodałam przekrojone w poprzek główki czosnku.
- Wlałam do garnka bulion i dodałam jeszcze rozmaryn.
- Piekłam mięso w przykrytym garnku przez ok. 2 godziny w temperaturze 180 C z opcją grzania góra/dół, mięso musi mieć w środku 80 C jeśli będzie inaczej to albo będzie za krwiste albo przepieczone.
- Potrzebny będzie termometr do mięsa.
- Po upieczeniu i osiągnięciu odpowiedniej temperatury we wnętrzu mięsa, pieczeń odpoczywała jeszcze 10 minut.
- Potem można ją kroić.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
W Augustowie |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.