Typowo łódzkie danie.
Kiedy natknęłam się na przepis na te łódzkie pecyny, stwierdziłam że mają podobny sposób wykonania, zrobiłam i powiem że smakują wybornie.
Dlatego i ten łódzki przepis przedstawiam dzisiaj.
Zróbcie koniecznie, są przepyszne i bardzo treściwe.
Łódzkie pecyny.
Składniki: 4 porcje
- 1000 g ziemniaków
- 250 g żytniej mąki T 720
- 200 g wędzonego boczku
- 150 g twarogu
- sól morska
Ziemniaki obrałam, pokroiłam na kawałki aby potem równo się gotowały.
Zalałam ziemniaki wodą na tyle aby tylko woda przykryła ziemniaki, posoliłam i ugotowałam.
Po ugotowaniu, nie odlewając wody utłukłam ziemniaki.
Do gorącej masy wsypywałam mąkę cały czas mieszając masę.
Powstanie kleista masa ziemniaczana.
Nakryłam garnek pokrywką, postawiłam na maleńkim ogniu i chwilę gotowałam aby ciasto "doszło", nie może pachnieć surową mąką.
Metalową łyżką zanurzaną w wodzie formowałam kluski - pecyny.
Układałam je w naczyniu do zapiekania.
Boczek pokroiłam i wysmażyłam na patelni, polałam nim pecyny.
Na koniec pokruszyłam na wierzchu twaróg.
Zapiekałam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół.
Podałam z surówką.
Smacznego.
Przepis kuchni łódzkiej.
"Podróże małe i duże"
Największy księżyc 2017 r - listopad |
4 komentarze
Pochodze z lodzi, ale nigdy nie slyszalam o tym daniu ;/ Bardziej kojarzy mi sie z Poznaniem ;)
OdpowiedzUsuńZnalazłam przepis na jakiejś regionalnej łódzkiej stronie, nie mogę odnaleźć źródła. Poszperam i dam znać.
UsuńDziękuję za przepis. Właśnie zrobiłam. W smaku ok ale niezła "mordokleja":). Takiego dania nie idzie zjeść bez dodatku. Dobrze że mieliśmy kefir. W trzy dorosłe osoby zjedliśmy ledwie połowę. Reszta do kosza bo jutro już smaczne to nie będzie. Myślę z bigos lub gotowana kwaśna kapucha była by super do tych kluch ale wtedy bez białego sera.
OdpowiedzUsuńTakie to już jest danie, jedni je lubią, inni nienawidzą. Jeśli chodzi o wyrzucanie jedzenia, nie popieram, następnego dnia odsmażone na suchej patelni smakują idealnie. Z bigosem są prażoki a bez białego sera to nie byłyby pecyny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.