Szybko jest gotowa, więc zróbcie sobie ją na święta, będzie znakomita przy wielkanocnym cieście.
Polecam na zdrowie!
Nalewka pomarańczowa z miodem.
Składniki:
- skórka z 5 pomarańczy
- sok z jednej pomarańczy
- 1200 ml wódki
- 60 g cukru trzcinowego
- 60 ml miodu
Nożykiem do obierania warzyw skroiłam z wcześniej wyszorowanych i sparzonych pomarańczy skórkę, bez białego albedo, sama skórka.
Z jednej pomarańczy wycisnęłam sok.
Skórki, sok włożyłam do słoja, dodałam miód i cukier, zalałam wszystko wódką.
Słoik odstawiłam na 14 dni potrząsając nim od czasu do czasu.
Po tym czasie przefiltrowałam nalewkę i przelałam do butelek.
Jest idealna, ale jak wiadomo im starsza tym lepsza.
Na zdrowie!
Przepis od koleżanki.
"Podróże małe i duże"
Jezioro Białe - Augustów |
4 komentarze
Uwielbiam nalewki ;) o tyle dobrze, że można je zrobić z różnych owoców, czy też innych produktów ;)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na swojego bloga kulinarnego: klik <3
Ta pomarańczowa ma jedyny i niepowtarzalny smak i aromat, polecam.
UsuńNa pewno jest pyszna:))pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNie za mocna, smakowa to fakt.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.