Użyłam tutaj mieszanki korzennej do śledzi w skład której wchodzą: imbir w proszku, bazylia, gorczyca, ziele angielskie, cebula, pieprz, koperek, koper włoski, goździki, czosnek, kolendra, czarnuszka, tymianek.
Wystarczy po łyżeczce przypraw, ziół zmielić i wymieszać jeśli nie macie mieszanki gotowej.
Śledzie są bardzo aromatyczne i bardzo smakowite, polecam nie tylko na święta ale i na co dzień.
Korzenne śledzie.
Składniki:
- 300 g płatów śledziowych
- 200 ml oleju rzepakowego
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżki przyprawy do śledzi jak opisałam we wstępie
Przygotowanie:
- Śledzie moczyłam w zimnej wodzie 6 godzin.
- Potem je osączyłam i osuszyłam, pokroiłam w skośne paski.
- Olej wymieszałam z octem i przyprawą.
- Cebulę pokroiłam w piórka.
- Do słoja wkładałam na zmianę śledzie i cebulkę, zalałam zalewą.
- Słoik ze śledziami wstawiłam do lodówki na 5 dni aby smaki się dobrze wymieszały.
- Są przepyszne, polecam gorąco.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Samiczka dzwoniec i sikora bogatka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.