Oryginalną zapiekankę robi się z gotowanej, tłuczonej brukwi, jednak aby smak był mocniejszy wystarczy brukiew zamiast gotować zetrzeć na tarce.
Moja zapiekanka ma piękny kolor fioletu gdyż użyłam tutaj fioletowej marchwi.
Z chrzanem potrawa smakuje wybornie, polecam.
Lanttulaatikko czyli szwedzka zapiekanka z brukwi.
Składniki: forma 32 x 24
- ok. 800 g obranej brukwi
- 2 jaja
- 4 marchewki fioletowe lub zwykłe
- 1 szalotka
- 3 pełne łyżki mąki pszennej
- 2 kiełbaski śląskie
- sól morska
- pieprz
- chrzan do podania
Obrałam brukiew, umyłam marchewki, obrałam szalotkę.
Kiełbasę pokroiłam w dużą kostkę.
Na tarce o dużych oczkach starłam brukiew i marchew a także szalotkę.
Do masy dodałam jaja, sól, pieprz, kiełbasę oraz mąkę i dokładnie wymieszałam.
Wyłożyłam masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch
i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
Po upieczeniu zapiekanka chwilę musi odpocząć - 10 - minut, potem pokroiłam ją w kwadraty.
Podałam z chrzanem.
Smacznego.
Przepis kuchni szwedzkiej.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia |
4 komentarze
Uwielbiam proste przepisy. Najlepiej jak coś w miarę szybko się przygotowuje. Jak będziesz miała chwilkę podczas gotowania zapraszam do siebie na zakupy na zoio.pl - może akurat wybierzesz ciekawą bluzę na wiosnę dla siebie!?
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie.
UsuńBardzo ciekawy przepis, nie wiem czy udałoby mi się zrobić takie danie nawet posiadając przepis
OdpowiedzUsuńOczywiście że tak, to nic trudnego Klaudio.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.