Czasami nadmiar zakwasu rozdaję potrzebującym a czasami wymyślam nowe placki i inne pyszności.
Tym razem usmażyłam pyszne placuszki - chlebki które idealnie nadają się na kanapki, będą idealne.
Kukurydziane placuszki na zakwasie pszennym.
Składniki:
- 1 szklanka zakwasu żytniego lub pszennego
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- szczypta soli
- 1 jajo
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka sody
Do miski wlałam zakwas, dodałam maślankę, jajo i wymieszałam.
Teraz dodałam sól, curry i mąkę kukurydzianą, ponownie wymieszałam.
Na koniec dodałam sodę i dokładnie wymieszałam.
Ciasto zaczyna puszczać bąble i rośnie.
Przed każdym nałożeniem na patelnię należy je wymieszać.
Nakładałam na patelnię lekko natłuszczoną po łyżce lub dwóch ciasta i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Zajadałam jako chleb do kanapek.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kowalik |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.