Polecam spróbujcie z chrzanem świeżo tartym lub ze słoika, smak niezapomniany i wrócicie nie raz nie dwa do tych smakołyków.
Kotleciki z czerwonej kapusty.
Składniki:
- 500 g czerwonej kapusty - ok. 1/2 główki
- 1 łyżeczka soli
- 60 g mąki z ciecierzycy
- 40 g mąki ryżowej
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- pieprz czarny
- 1 łyżka suszonego tymianku cytrynowego
- chrzan do podania
Poszatkowałam drobno kapustę, można ją zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę włożyłam do miski, posoliłam, wymieszałam i pozostawiłam na około godzinę aby puściła sok.
Teraz dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, obie mąki, olej, suszony tymianek cytrynowy i rękoma wyrobiłam masę.
Jest ona trochę rzadka ale w niczym to nie przeszkadza, formuje się dobrze.
Z powstałej masy uformowałam 8 kotletów, ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekłam kotleciki w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut.
Podałam gorące z chrzanem i piklami z ogórków.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia - kaktusy |
4 komentarze
Wyglądają przepysznie. Lubię kotleciki warzywne :)
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia.
UsuńFajne:-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.