Jest zdrowa, jest pyszna choć wiem że nie wszyscy kochają czosnek.
Jest aromatyczna i ma mnóstwo tego czego nam na przedwiośniu potrzeba, mnóstwo dobrych bakterii, ważnych aby organizm funkcjonował poprawnie i zdrowo.
Zachęcam do kiszenia czosnku.
Przepis pochodzi z książki "Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey.
Kiszona pasta z czosnku.
Składniki:
- 6 - 8 główek czosnku - ok. 80 - 100 ząbków
- 2 łyżeczki nierafinowanej soli morskiej
- 1 - 2 łyżki solanki z fermentacji np. ogórków kiszonych
Przygotowanie pasty:
- Najpierw obrałam czosnek, zajmuje to chwilę ale naprawdę warto.
- Ząbki czosnku włożyłam do blendera i zmiksowałam na pastę, lepką i dość gęstą.
- Teraz dodałam sól i zmiksowałam ponownie.
- Na koniec dodałam solankę z kiszonych ogórków, wymieszałam, jeśli nie macie to nie przejmujcie się proces wystartuje ale trochę będzie opóźniony.
- Pastę przełożyłam do litrowego, wymytego i wyparzonego słoja, ugniotłam.
- Do torebki strunowej, szczelnej wlałam wodę do 3/4 wysokości, zamknęłam ją i wcisnęłam do słoja tak, że nawet gdyby się otworzyła to zamknięcie ma być u góry, docisnęłam do czosnku.
- Słoik umieściłam w szafce w kuchni aby miał nikły dostęp światła.
- Słój stał tak około 14 - 21 dni.
- Po 7 dniach już można spróbować czy czosnek zaczyna kisnąć.
- Przełożyłam pastę do słoika i przechowuję w lodówce.
Smacznego.
Przepis z książki "Fermentacja warzyw" K. K. Shockey i Ch. Schockey.
"Podróże małe i duże"
Mazurki przy śniadaniu |
2 komentarze
również robię tę pastę, a książkę mam w wersji anglojęzycznej, jak jeszcze nie przetłumaczono jej na polski. byłam zachwycona mnogością przepisów. ja tę pastę czosnkową mieszam z majonezem i mam pyszny dip do czego tam sobie zapragnę :) pozdrawiam. mam zamiar zrobić placuszki z manioku z tego bloga.
OdpowiedzUsuńO jak super, muszę spróbować z majonezem. Polecam placuszki są mega pyszne, napisz potem jak smakowały.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.