poniedziałek, 19 marca 2018

Jajecznica z kiełbasą i soloną litewską słoniną z ziołami

W kramie z litewską żywnością udało mi się zakupić soloną, ziołową słoninę, pachnącą, kruchą i smakowitą.
Od razu przyszło mi do głowy aby usmażyć jajecznicę i oto i ona, jest znakomita.
Jeśli tylko staniecie się posiadaczami tej pysznej słoniny, smażcie jajecznicę.
Jajecznica z kiełbasą i soloną litewską słoniną z ziołami.

                Składniki:

  • 30 g płatków słoniny solonej z ziołami
  • 6 jaja
  • 1 cebula czosnkowa
  • 2 kiełbaski śląskie
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • szczypiorek
  • kiełki rzeżuchy

Najpierw pokroiłam w cieniutkie plasterki słoninę.

Wysmażyłam ją na suchej patelni aż stała się przezroczysta.

Posiekałam cebulę i pokroiłam kiełbasę w plasterki.
Na wytopionym tłuszczu usmażyłam cebulę i kiełbasę.
Jaja rozbełtałam w misce z solą i pieprzem, wlałam na patelnię i mieszając wysmażyłam jaja w stopniu jaki lubię, czyli dość wysmażone.
Na talerzu posypałam posiekanym szczypiorkiem i kiełkami rzeżuchy.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Sikorka na śniadaniu
Na zdjęciu sikorka bogatka albo sosnówka, nigdy ich nie odróżniam.
Jak ktoś wie niech pisze.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger