Spaghetti z cukinii zrobione na tarce a potem blanszowane.
Pesto z awokado robi się błyskawicznie więc w kilka minut obiad gotowy, zapraszam.
Tyle witamin i błonnika na talerzu jeszcze nie było, zajadajmy ze zdrowiem.
Spaghetti z cukinii i pesto z awokado.
Składniki:
- 1 duża cukinia
- 2 dojrzałe awokado
- 2 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki startego parmezanu
- 2 łyżki pokruszonego sera pleśniowego
- sól morska
- 1/2 pęczka listków bazylii
- 3 ząbki czosnku
- Cukinię umyłam i wysuszyłam.
- Ja starłam ją na tarce tzw. mandolinie na długie paski, ale jeśli takiej nie posiadacie wystarczy ją wzdłuż cukinii pokroić w cieniutkie paseczki takie jak spaghetti.
- Awokado obrałam i włożyłam do kielicha blendera, dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz umyte, osuszone i oderwane od łodyżek listki bazylii, mielone migdały oraz pokruszony ser pleśniowy.
- Zmiksowałam na gładki sos.
- Doprawiłam solą do smaku.
- Paski cukinii zalałam wrzątkiem po pierwsze po to aby były ciepłe a po drugie dlatego aby je zblanszować.
- Potem odcedziłam i wymieszałam z pesto, na talerzu posypałam startym parmezanem.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia |
2 komentarze
Pesto i awokado jeszcze nigdy nie jadłam :o
OdpowiedzUsuńSpróbuj koniecznie Klaudio.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.