Takie jak wszyscy uwielbiają, można je upiec w kształcie baby i będzie jeszcze piękniej.
Ciasto jest aromatyczne, lekkie jak już napisałam, puszyste i wilgotne, polecam.
Pieczcie moi mili, pieczcie.
Ciasto kefirowe - babka kefirowa.
Składniki: forma 26 x 12 cm
- 150 g kefiru
- 300 g mąki pszennej T 650
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 3 jaja
- 150 ml oleju
Polewa:
- 30 g cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki kakao
W jednej misce wymieszałam jaja, olej, kefir.
W drugiej misce wymieszałam oba cukry, mąkę, proszek do pieczenia.
Teraz do miski z mokrymi składnikami dodałam zawartość miski z suchymi składnikami.
Dokładnie wymieszałam.
Formę wysmarowałam masłem, wysypałam bułką tartą i wlałam do niej ciasto.
Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut lub do suchego patyczka.
Gdy ciasto stygło zrobiłam polewę.
W garnku wymieszałam masło, cukier, kakao i mleko, podgrzewając rozpuściłam i połączyłam składniki w jednolitą polewę.
Polałam ciasto lekko ciepłe.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Mazurek |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.