Nie zawsze przecież piekę chleby na zakwasie, na drożdżach również są pyszne.
Ten znalazłam jakiś czas temu i czekał na swoją kolej, doczekał się w końcu.
Jest puszysty i przepyszny, polecam gorąco, czerwone ziarenka ryżu nadają mu charakteru.
Będzie idealnym chlebkiem na wielkanocny stół, zachęcam do pieczenia.
Chleb z czerwonym ryżem.
Składniki: forma 26 x 12 cm
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej T 750
- 50 g świeżych drożdży
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 300 ml letniej wody
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 3 łyżki oleju
- 1/4 szklanki czerwonego suchego ryżu
- 1/2 szklanki płatków owsianych
Najpierw ugotowałam ryż al'dente i pozostawiłam do wystudzenia.
Drożdże wymieszałam z wodą i cukrem i odstawiłam na 15 minut aby zaczęły pracować.
Do miski wsypałam drożdże, sól, wlałam olej i dodałam wodę z drożdżami a także płatki owsiane i wystudzony ryż, wymieszałam do połączenia składników.
Odstawiłam przykrytą miskę z ciastem do wyrośnięcia na 30 - 40 minut.
Jak ciasto wyrosło wyjęłam je na blat i zagniotłam, podzieliłam na 6 równych części.
Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Z każdego kawałka ciasta zrobiłam wałeczek długości 12 cm i układałam je jeden obok drugiego.
Odstawiłam formę z ciastem ponownie do wyrośnięcia na 30 minut lub do podwojenia objętości.
Wyrośnięty chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół przez 35 minut.
Studziłam chleb na kratce.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Samica dzwońca |
1 komentarze
aż wstyd się przyznać, ale pierwszy raz słyszę o czerwonym ryżu :) uwielbiam domowe chleby, więc na pewno wypróbuje ten przepis
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.