Orkisz posiada właściwości krwiotwórcze, budujące mięśnie i rozweselające.
Jedzmy go zatem dużo i cieszmy się każdym dniem.
Chleb orkiszowy jest pyszny, sprężysty, wilgotny, idealny, zachęcam do pieczenia.
Chleb orkiszowy na zakwasie.
Składniki: 2 bochenki - keksówki 26 x 14
- 250 g zakwasu pszennego
- 500 ml wody źródlanej lub filtrowanej lub zimnej przegotowanej
- 500 g bio mąki orkiszowej jasnej T 630
- 250 g bio mąki orkiszowej razowej T 1850
- 14 g soli
Do dużej miski wlałam zakwas dokarmiony w ciągu 24 godzin dwukrotnie.
Dodałam także wodę i sól, wymieszałam.
Na koniec dodałam obie mąki orkiszowe i dokładnie wymieszałam do całkowitego połączenia składników.
Foremki wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
Przełożyłam ciasto do foremek, wyrównałam wierzch, włożyłam formy do torebek foliowych, zawiązałam i pozostawiłam na blacie kuchennym na 12 - 14 godzin, najlepiej na całą noc.
Chleby wyrosną do wysokości foremek.
Rano spryskałam wierzch wodą i piekłam chleby w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone chleby studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Łódzka Palmiarnia |
2 komentarze
Domowy, świeżo wypiekany chleb to zdecydowanie coś, co uwielbiam :) mimo, że ostatnio brakuje czasu na zrobienie takiego, to z pewnością zapiszę sobie Twój przepis i wypróbuję go :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMarto, polecam, jest pyszny.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.