Ja dziś proponuję białą kiełbasę pieczoną z kapustą kiszoną.
Jest to pyszna propozycja na podanie białej kiełbasy, której w święta nie może zabraknąć.
Skosztujcie tak podanej kiełbasy i delektujcie się smakiem i aromatem.
Biała kiełbasa pieczona z kapustą.
Składniki:
- 550 g kapusty kiszonej z marchewką
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- sól morska do smaku
- 2 łyżki domowej jarzynki
- 4 listki laurowe
- 4 białe kiełbaski
- olej do smażenia
- 1/2 szklanki wody
Kapustę pokroiłam drobno.
Jeśli macie kwaśną to przepłukajcie ją i odciśnijcie, ja kupuję u zaprzyjaźnionego pana na ryneczku i jest idealnie kwaśna.
Kapustę podsmażyłam na oleju z kminkiem, jarzynką i listkami laurowymi.
Smażyłam około 10 minut, lekko posoliłam.
Połowę kapustę przełożyłam do naczynia do zapiekania, położyłam na niej kiełbaski surowe, lekko wciskając je w kapustę.
Nakryłam warstwą kapusty.
Podlałam wodą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 minut pod przykryciem.
Danie jest wyśmienite.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Wiosenny bukiet żonkili |
2 komentarze
Biała kiełbaska kojarzy mi się z żurkiem:))a tu proszę...można i tak:)))Pozdrawiam serdecznie i radosnych świąt życzę:)))
OdpowiedzUsuńI jest pysznie, polecam Reniu.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.