Dla miłośników czekolady znakomity deser do kawy czy herbaty bez cukru oczywiście.
Jest wilgotna i mocno czekoladowa.
Szybko się kręci i babka znika dość szybko, jest znakomita.
Babka potrójnie czekoladowa z jabłkami.
- 250 g masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 duże jaja
- 100 ml mleka
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 9 łyżeczek kakao
- 2 średnie jabłka - miałam szarą renetę
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie babki:
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę wymieszałam z solą i proszkiem do pieczenia.
- Masło utarłam na puszystą masę razem z ksylitolem.
- Teraz do masła dodawałam po 1 jaju cały czas miksując.
- Na koniec w dwóch partiach dodałam mąkę i mleko.
- Zmiksowane ciasto podzieliłam na trzy części.
- Do pierwszej dodałam 5 łyżeczek kakao, zmiksowałam.
- Jeśli ciasto będzie za geste - moje nie było - należy dodać 1 -2 łyżki mleka.
- Do drugiej części dodałam 3 łyżeczki kakao, zmiksowałam.
- Do trzeciej części dodałam 1 łyżeczkę kakao i również zmiksowałam.
- Jabłka obrałam ze skórki, pokroiłam w kostkę, skropiłam sokiem z cytryny.
- Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Na dno wylałam najciemniejszą masę, rozsypałam 1/3 jabłek.
- Potem wylałam ciasto o zawartości 3 łyżeczek kakao i rozsypałam 1/3 jabłek.
- Na wierzch wylałam najjaśniejsze ciasto i rozłożyłam resztę jabłek, powciskałam je trochę w ciasto.
- Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut lub do suchego patyczka.
- Studziłam ciasto na kratce.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
"Przygody kota Filemona" - Bonifacy |
2 komentarze
Wygląda przepysznie :) dużo kakao i do tego pyszne jabłka! mniam
OdpowiedzUsuńDziękuję, jest przepyszna, polecam do upieczenia.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.