Użyłam tutaj czerwonej fasoli z puszki, można samemu ją ugotować tylko dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolę na noc w zimnej wodzie.
Zupa aromatyczna i treściwa, taką jaką najadamy się aby nie zmarznąć.
Polecam serdecznie.
Pyszna zupa z boczkiem i fasolą.
Składniki:
- 150 g wędzonego boczku
- 1500 - 1800 ml bulionu drobiowego
- 320 g czerwonej fasoli
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średni por
- 5 - 6 średnich ziemniaków
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich lub oregano
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- Obrałam i pokroiłam w kostkę ziemniaki.
- Marchew, pietruszkę, obrałam i starłam na tarce jarzynowej.
- Pora po umyciu pokroiłam w cienkie plasterki.
- Boczek pokroiłam w małą kostkę.
- W dużym garnku wysmażyłam na ładne skwarki boczek, dodałam pokrojone i starte warzywa, smażyłam 5 minut.
- Teraz dodałam bulion, jeśli chcecie zupę gęściejszą dajcie mniej bulionu albo odwrotnie.
- Gotowałam 10 minut po czym dodałam fasolę odcedzoną z zalewy i gotowałam kolejne 10 minut.
- Doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba, wsypałam zioła prowansalskie, wymieszałam.
- Zajadamy gorącą.
Autor: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Samiec zięby |
2 komentarze
Zupa fasolowa, coś dla mojego chłopaka :)
OdpowiedzUsuńGotuj mu Zuza, gotuj, zasmakuje chłopakowi.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.