Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej z pomidorów i jajek najkrócej.
Ja natomiast zrobiłam trochę inną wersję, pyszną i zdrową, polecam gorąco.
Zielona szakszuka.
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża szalotka
- 2 duże rydze - miałam mrożone
- 2 garście liści jarmużu
- 2 garście szpinaku baby
- sól różowa himalajska
- 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- pieprz pomarańczowy
- 2 ząbki czosnku
- 4 nieduże jaja
- 1 łyżka oleju
Posiekałam szalotkę i czosnek i podsmażyłam na oleju.
Jarmuż obrałam od łodyżek, użyłam samych miękkich części, umyłam, tak samo zrobiłam ze szpinakiem.
Na patelnię do cebulki dodałam posiekane liście jarmużu i szpinaku, smażyłam aż liście zwiędły.
Dodałam paseczki rydzów, lub jeśli nie macie to np. pieczarek.
Dodałam ciecierzycę, podgrzewałam jeszcze 5 minut.
Teraz doprawiłam solą i pieprzem pomarańczowym, wymieszałam.
Teraz już nie mieszałam bo: wyrównałam wierzch dania i zrobiłam w nim cztery dołki, do każdego wbiłam jajo, posoliłam i nakryłam patelnię pokrywką.
Jak jaja się ścięły szakszuka gotowa.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Opieńki ciemne |
6 komentarze
O jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńPysznie i pożywnie, polecam wypróbować.
UsuńWygląda bardzo smacznie. Niestety, nie jem jajek sadzonych.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
A dlaczego? tylko sadzonych?
UsuńMoże to być bardzo pożywne danie :o
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo pożywne danie, polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.