Jeśli go nie zagospodarujecie jest do wyrzucenia a tak to mamy pyszne placki.
Można także zrobić zakwas samemu i go wykorzystać.
Idealne z sałatką na śniadanie, polecam.
Zakwasowe placki jak ziemniaczane.
Składniki:
- 2 1/2 szklanki zakwasu żytniego, pszennego lub mieszanego
- 1 starta szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 pełne łyżki bio mąki z samopszy - ewentualnie pszennej
- sól do smaku
Przygotowanie placków:
- Do miski wlałam zakwas, dodałam także startą na tarce szalotkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszałam.
- Do miski dodałam teraz mąkę i sól do smaku, wymieszałam.
- Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.
- Podałam z sałatką.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Storczyki - Łódzka Palmiarnia |
6 komentarze
Świetny pomysł na placki:))Pozdrawiam serdecznie:)
OdpowiedzUsuńSzybko i pysznie.
UsuńTakich placuszków jeszcze nie jadlam
OdpowiedzUsuńWarto spróbować, będą smakowały.
UsuńA dzisiaj akurat sobie placki jadłam :D
OdpowiedzUsuńAe moje nie, spróbuj koniecznie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.