niedziela, 4 lutego 2018

Zakwasowe chlebki z patelni

Gdy dokarmiam zakwas część zawsze muszę odrzucić bo takie są zasady aby zakwas był zdrowy i świetnie pracował.
Aby jednak nie wyrzucać zakwasu do śmieci powstały takie oto zakwasowe chlebki z patelni.
Są chrupiące, o puszystym wnętrzu i idealnie nadają się na kanapki czy jako dodatek do zup czy sosów.
Polecam serdecznie taki sposób wykorzystania zakwasu.
Zakwasowe chlebki z patelni.

Składniki:
  • 450 g gęstego zakwasu prosto z lodówki
  • 150 g mąki pszennej graham T 1850
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • szczypta pieprzu pomarańczowego
  • 1 łyżeczka sody
  • sól morska do smaku
  • olej do smażenia
Przygotowanie placków:
  • Do miski włożyłam zakwas, dodałam mąkę, sól, sodę, pieprz i płatki, dobrze wymieszałam.
  • Odstawiłam ciasto na 10 minut aby płatki napęczniały.
  • Potem smażyłam placki nakładając łyżką porcję ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Smażyłam placki z obu stron na zloty kolor, potem osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Gorące najlepsze.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Skarby lasu - opieńki ciemne

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.