Aby jednak nie wyrzucać zakwasu do śmieci powstały takie oto zakwasowe chlebki z patelni.
Są chrupiące, o puszystym wnętrzu i idealnie nadają się na kanapki czy jako dodatek do zup czy sosów.
Polecam serdecznie taki sposób wykorzystania zakwasu.
Zakwasowe chlebki z patelni.
- 450 g gęstego zakwasu prosto z lodówki
- 150 g mąki pszennej graham T 1850
- 2 łyżki płatków owsianych
- szczypta pieprzu pomarańczowego
- 1 łyżeczka sody
- sól morska do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie placków:
- Do miski włożyłam zakwas, dodałam mąkę, sól, sodę, pieprz i płatki, dobrze wymieszałam.
- Odstawiłam ciasto na 10 minut aby płatki napęczniały.
- Potem smażyłam placki nakładając łyżką porcję ciasta na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smażyłam placki z obu stron na zloty kolor, potem osączałam je na ręczniku papierowym.
- Gorące najlepsze.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Skarby lasu - opieńki ciemne |
2 komentarze
Dorotko
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy przepis. Muszę wypróbować.
Pozdrawiam:)
Polecam Łucjo, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.