Ja kupiłam makaron świeży, który tylko wrzuciłam na patelnię i podgrzałam.
Do niego warzywa i pyszne danie na talerzu, polecam.
Udon po chińsku z warzywami.
Składniki:
- 1 filet pojedynczy z piersi kurczaka
- 2 łyżeczki sosu sojowego + jeszcze 2 do sosu
- 1 średnia cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/4 główki niedużej kapusty czerwonej
- 1/4 niedużej główki kapusty włoskiej
- garść kiełków soczewicy
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka sosu Sriracha
- posiekane 1/2 pęczka szczypiorku
- olej ryżowy do smażenia
- 200 g makaronu udon
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Najpierw umyłam i pokroiłam warzywa, tak aby wszystkie były mniej więcej jednakowej wielkości.
I tak cukinię. paprykę i obie kapusty pokroiłam w cieniutkie paseczki.
Mięso umyłam, osuszyłam i też pokroiłam w cienkie paseczki.
Mięso zamarynowałam w 2 łyżkach sosu sojowego.
Jak już wszystko pokroiłam to zaczęłam smażenie.
Do woka wlałam olej ryżowy i najpierw podsmażyłam mięso.
Zdjęłam je z patelni i smażyłam po kolei, najpierw kapusty, potem paprykę i cukinię.
Smażyłam ciągle mieszając nie dłużej niż 3 - 5 minut.
Skropiłam kapusty octem jabłkowym.
Dodałam z powrotem mięso do woka, dodałam sos sojowy, sos rybny i Sriracha, mieszałam i smażyłam kolejne 3 minuty.
Dodałam teraz makaron udon i kiełki i smażyłam aż makaron się podgrzał, minutę albo dwie.
Wyłożyłam na talerz, posypałam szczypiorkiem i kiełkami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Samiczka dzwońca i sikora bogatka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.