poniedziałek, 5 lutego 2018

Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy

Taka szybka surówka dziś na talerzu, moim a na Twoim? lubicie surówki? jakie najchętniej jadacie?
Użyłam tutaj fioletowej marchewki ale jeśli nie macie użyjcie tyko pomarańczowej, będzie ok.
Kawałek kapusty, marchewki, fileciki z pomarańczy i prawie gotowe ale czytajcie dalej sami.
Nam smakowała ogromnie, więc może warto wypróbować pomysł?
Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy.


                       Składniki:

  • 2 małe czarne rzepy
  • 1 marchewka pomarańczowa
  • 1 marchewka fioletowa
  • 1/8 główki kapusty włoskiej - miałam dużą, jak mniejsza to 1/4 główki
  • filety z 2 pomarańczy

                       Dressing:

  • 3 łyżki soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sól morska
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

Umyłam, osuszyłam i obrałam marchewki i czarną rzepę.
Starłam na tarce jarzynowej.
Kapustę drobno poszatkowałam.
Pomarańcze obrałam i wykrawałam nożem między błonkami fileciki wprost do miski ze startymi warzywami.
Do małego słoiczka wycisnęłam z pozostałości pomarańczy 3 łyżki soku, dodałam przeciśnięty czosnek, sól, syrop klonowy, musztardę, oliwę, zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.
Wylałam ją na warzywa, wymieszałam.
Smakuje lepiej jak postoi 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                        "Podróże małe i duże"
Młody kwiczoł

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.