Użyłam tutaj fioletowej marchewki ale jeśli nie macie użyjcie tyko pomarańczowej, będzie ok.
Kawałek kapusty, marchewki, fileciki z pomarańczy i prawie gotowe ale czytajcie dalej sami.
Nam smakowała ogromnie, więc może warto wypróbować pomysł?
Surówka z kolorowych marchwi, rzepy, kapusty i pomarańczy.
Składniki:
- 2 małe czarne rzepy
- 1 marchewka pomarańczowa
- 1 marchewka fioletowa
- 1/8 główki kapusty włoskiej - miałam dużą, jak mniejsza to 1/4 główki
- filety z 2 pomarańczy
Dressing:
- 3 łyżki soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- sól morska
- 3 łyżki oliwy
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
Umyłam, osuszyłam i obrałam marchewki i czarną rzepę.
Starłam na tarce jarzynowej.
Kapustę drobno poszatkowałam.
Pomarańcze obrałam i wykrawałam nożem między błonkami fileciki wprost do miski ze startymi warzywami.
Do małego słoiczka wycisnęłam z pozostałości pomarańczy 3 łyżki soku, dodałam przeciśnięty czosnek, sól, syrop klonowy, musztardę, oliwę, zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.
Wylałam ją na warzywa, wymieszałam.
Smakuje lepiej jak postoi 30 minut aby smaki się przegryzły.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Młody kwiczoł |
2 komentarze
Ale pysznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.