No to już wiecie i warto ją zajadać tym bardziej że jest przepyszna.
Ja mogę zajadać ją samą tylko z odrobiną soli i pieprzu.
Dziś fajne połączenie, czarna rzepa i fioletowa marchewka która coraz częściej jest do kupienia w dyskontach spożywczych, polecam.
Zatem zaczynamy trzeć warzywa i zajadamy na zdrowie.
Surówka z czarnej rzepy i fioletowej marchwi.
Składniki:
- 1 średnia czarna rzepa
- 2 fioletowe marchewki
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 2 łyżki prażonego słonecznika
- 2 łyżki nerkowców
- sól fioletowa himalajska
- pieprz świeżo mielony
- 150 ml jogurtu naturalnego
- Pestki słonecznika podprażyłam na suchej patelni.
- Czarną rzepę i marchewkę obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko starłam razem ze skórką, cebulę drobno posiekałam.
- Do miski dodałam sól, pieprz, jogurt, wymieszałam.
- Na koniec dodałam słonecznik i nerkowce, ponownie wymieszałam.
- Dobrze jak surówka postoi 30 minut aby smaki się przegryzły.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Park "Źródliska" w Łodzi |
2 komentarze
Ależ to Śmieszkowo wygląda :*
OdpowiedzUsuńWażne że zdrowe i pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.