Dlatego warto sobie przygotować taką rozgrzewającą zupę pełną witamin i dobroci, poprawiających humor.
Zupa jest pyszna i pożywna, na mroźne dni znakomita.
Rozgrzewająca zupa z czarną rzepą.
- 2 spore czarne rzepy - ok. 600 g
- 3 spore ziemniaki
- biała część sporego pora
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- ok. 1500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 puszka - 400 ml ciecierzycy
- sól morska
- pieprz
- ulubione kiełki - u mnie lucerna
- Ziemniaki i rzepę obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę.
- Pora umyłam i drobno posiekałam.
- W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej pora, potem dodałam rzepę i ziemniaki i smażyłam kolejne 5 minut.
- Pod koniec smażenia dodałam posiekany czosnek, kurkumę i curry.
- Zalałam całość bulionem i gotowałam pod przykryciem 20 minut.
- Po tym czasie dodałam ciecierzycę i gotowałam jeszcze 5 minut.
- Połowę warzyw zmiksowałam aby zagęścić zupę.
- Podałam z kiełkami lucerny.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Augustów |
4 komentarze
zaciekawiła mnie :)
OdpowiedzUsuńIdealnie rozgrzewa Zuza.
UsuńSuper, jest zimno więc teraz czas na takie dania
OdpowiedzUsuńJest pyszna i polecam, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.