Dziś Światowy Dzień Pizzy, warto go uczcić.
Uwielbiamy pizze pod wszelakimi postaciami, bo można dodać do niej ulubione składniki a potem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie.
Dziś do ciasta dodałam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest mega pulchne i ma piękny kolor.
Jako dodatki pracują tutaj chorizo i oliwki, pyszności, polecam.
My lubimy pizze na grubym spodzie ale jeśli preferujecie cienki to wystarczy bardziej rozciągnąć ciasto.
Ciasto zazwyczaj zarabiam na wieczór dnia poprzedzającego wypiek i wkładam w pojemniku do lodówki a jak wracam na drugi dzień z pracy tak pięknie wyrośnie że tylko je rozciągam , nakładam dodatki i gotowe.
Pizza z dynią, chorizo i oliwkami.
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej T 650
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 260 ml wody
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 15 g świeżych drożdży
- 3 łyżki gęstego pure z dyni
- keczup
- 2 pomidory
- 125 g plastrów kiełbasy chorizo
- 6 - 10 oliwek zielonych
- 1 różowa cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250 g mozzarelli
- oliwa z oliwek extra vergine
- Tak jak już pisałam dzień wcześniej, wieczorem zrobiłam ciasto.
- Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam pokruszone drożdże, wodę, sól i cukier oraz olej i zarobiłam ciasto.
- Wyrabiałam je około 5 minut.
- Ciasto włożyłam do pojemnika i do lodówki ale jeśli chcecie robić na bieżąco wystarczy odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia a potem działać dalej.
- Pomidory pokroiłam w plastry, cebulę drobno posiekałam, czosnek pokroiłam w pasterki, oliwki na krążki a mozzarellę w plastry.
- Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto posmarowałam keczupem, na nim położyłam plastry pomidora, plastry chorizo, pokrojone oliwki, rozsypałam cebulkę i plasterki czosnku.
- Na wierzchu ułożyłam plastry mozzarelli.
- Pizzę piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
- Podałam polaną oliwą.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Październikowy las - Janowice |
6 komentarze
Uwielbiam dynię i dużo rzeczy z nich robiłam, pizzę z dodatkiem dyni też ( ale na wierzchu). Muszę spróbować tego ciasta!
OdpowiedzUsuńDo ciasta jest znakomita, ciasto jest puszyste i delikatne.
UsuńPierwsze słyszę o pizzy dyniowej :o
OdpowiedzUsuńA co w tym dziwnego? ciasto dyniowe jest pyszne więc warto popróbować.
UsuńRewelacyjna pizza, muszę koniecznie przygotować bo nie jadłam jeszcze pizzy dyniowej :-)
OdpowiedzUsuńWarta popróbowania, ciasto jest bardzo puszyste.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.