czwartek, 8 lutego 2018

Okra w tempurze

Okra to nic innego jak piżmian jadalny, gatunek rośliny jednorocznej z rodziny ślazowatych.
Uprawiany jest w wielu krajach w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Można ją jeść na surowo i gotowaną.
Dziś podam przepis na okrę w tempurze.
Tak smażona jest pyszna i nie puszcza swojego charakterystycznego śluzu, warto sobie takie danie zrobić.
Okra w tempurze.


             Składniki:

  • 200 g okry

             Tempura:

  • 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 pełne łyżki mąki pszennej T 650
  • 1 łyżka harissy w proszku lub w płynie
  • 1 jajo
  • sól morska
  • 80 ml wody
  • olej do smażenia


W misce wymieszałam jajo z wodą, dodałam przyprawy i obie mąki i mieszając zrobiłam jednolite, gęste ciasto.
Z okry odcięłam końcówki i każdą zanurzałam w cieście.
Smażyłam na głębokim oleju aż się ładnie zrumieniła.
Osączałam na ręczniku papierowym.
Podałam z pastą paprykową.

Okra
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.