Uprawiany jest w wielu krajach w klimacie tropikalnym i subtropikalnym.
Można ją jeść na surowo i gotowaną.
Dziś podam przepis na okrę w tempurze.
Tak smażona jest pyszna i nie puszcza swojego charakterystycznego śluzu, warto sobie takie danie zrobić.
Okra w tempurze.
Składniki:
- 200 g okry
Tempura:
- 3 pełne łyżki mąki kukurydzianej
- 3 pełne łyżki mąki pszennej T 650
- 1 łyżka harissy w proszku lub w płynie
- 1 jajo
- sól morska
- 80 ml wody
- olej do smażenia
W misce wymieszałam jajo z wodą, dodałam przyprawy i obie mąki i mieszając zrobiłam jednolite, gęste ciasto.
Z okry odcięłam końcówki i każdą zanurzałam w cieście.
Smażyłam na głębokim oleju aż się ładnie zrumieniła.
Osączałam na ręczniku papierowym.
Podałam z pastą paprykową.
Okra |
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sikorka bogatka |
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.