Lubicie takie szybkie i smakowite dania? czy lepiej takie wyszukane i pracochłonne?
Ja lubię i takie i takie, czasami szybko a czasami wolno ale z radością pichcenia a potem zajadamy smaczne dania.
Użyłam tutaj grzybów leśnych, mogą być mrożone albo w sezonie świeże.
Zapraszam na obiad.
Makaron z warzywami i grzybami leśnymi.
Składniki:
- 5 - 6 kapeluszy świeżych podgrzybków
- 200 g makaronu tagliatelle
- 1 różowa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łodyga selera naciowego
- 2 pomidory
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 1/2 niedużej cukinii
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Najpierw przygotowałam warzywa czyli obrałam i pokroiłam w piórka różową cebulę.
Jeśli nie znajdziecie różowej dajcie zwykłą, jednak różowa ma ostrzejszy smak.
Grzyby oczyściłam.
Paprykę pokroiłam w kostkę a pomidory wraz ze skórką również w kostkę.
Posiekałam czosnek a seler pokroiłam w plasterki, cukinię wraz ze skórką pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam oliwę i zeszkliłam na niej czosnek i cebulę.
Dodałam na patelnię pokrojone w paski grzyby, smażyłam 3 minuty.
Potem dodałam paprykę, selera, cukinię i dusiłam pod przykryciem 3 minuty.
Na patelnię włożyłam teraz pomidory i dusiłam kolejne 3 minuty.
Zdjęłam pokrywkę i gotowałam aż sos stał się gęsty.
Dosoliłam do smaku i oprószyłam pieprzem.
Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam.
Na talerzu ułożyłam makaron obok warzywa z grzybami.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sroka |
8 komentarze
Bardzo ciekawie to wszystko wygląda :) Nie wpadłabym na taki pomysł! :)
OdpowiedzUsuńJa tu jestem po to abyś miała inspiracje, pozdrawiam.
UsuńNie jadłam takiego zestawu chociaż tagliatelle gości u nas dosyć często.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Warto zmienić nawyki i zrobić sobie coś odmiennego.
UsuńU Ciebie zawsze coś smacznie inspirującego:))))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńStaram się jak mogę Reniu, dziękuję.
UsuńPrzepysznie to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się że się podoba, radze wypróbować.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.