Zrobiłam , pożarliśmy i z całą odpowiedzialnością mówię że jest pyszna i polecam.
Szybko się je robi a jeszcze szybciej znika, choć trochę trzeba czekać.
Potrzebne będzie pure z dyni, jeśli macie w słoikach to super a jeśli nie to upieczcie dynię a potem ją zmiksujcie.
Kostka z dyni z czekoladą.
Składniki:
- 250 g pure z dyni
- 250 g masła orzechowego
- 3 łyżki miodu
Czekolada:
- 70 g masła
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 2 łyżki ksylitolu
- 1 łyżka spirytusu
Dynię upiekłam, zmiksowałam i przełożyłam do garnka.
Do garnka włożyłam także masło orzechowe i miód i podgrzewałam mieszając aż masa stała się gładka i jednolita.
Przełożyłam masę do naczynia płaskiego, wyłożonego folia spożywczą, wyrównałam wierzch.
Wstawiłam naczynie do lodówki na minimum 2 godziny.
W czasie jak kostka stygła zrobiłam czekoladę czyli włożyłam do garnka wszystkie składniki na czekoladę i podgrzewając rozpuściłam wszystko na lśniącą masę.
Na koniec dodałam spirytus, wymieszałam, wystudziłam.
Na schłodzoną masę dyniową wyłożyłam chłodną polewę, wyrównałam i ponownie włożyłam do lodówki na kolejne 2 godziny.
Potem pokroiłam ciasto w kwadraty.
Smacznego.
Przepis Ally
"Podróże małe i duże"
Wystawa storczyków w Łódzkiej Palmiarni |
2 komentarze
Przyznam się szczerze, że nigdy nie próbowałam połączenia takich smaków. To może być ciekawe <3
OdpowiedzUsuńZapraszam na swojego bloga o pieczeniu i gotowaniu: https://bitasmietanka.blogspot.com
Połączenie jest znakomite i polecam do wypróbowania.Dziękuje za zaproszenie.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.